897 Ratings 9,4

Home / Nieuws / Een kunstgebit boven zonder gehemelteplaat: dit zijn de voordelen

Een kunstgebit boven zonder gehemelteplaat: dit zijn de voordelen

Een kunstgebit kan een enorme verbetering zijn als u (bijna) geen tanden en kiezen meer hebt, maar het traditionele bovengebit heeft ook een paar nadelen. Een van de meest voorkomende klachten bij mensen met een gebruikelijk kunstgebit is de gehemelteplaat: dit is een kunststof of metalen plaat die over het gehemelte zit. Gelukkig is er tegenwoordig ook een alternatief: het kunstgebit zonder gehemelteplaat. Dit type gebit, dat ook wel een klikgebit of een gebit op implantaten wordt genoemd, biedt niet alleen meer comfort, maar ook verschillende andere voordelen. Wij zetten de voordelen van een kunstgebit zonder gehemelteplaat voor u op een rijtje.

De voordelen van een kunstgebit boven, zonder gehemelteplaat

  • Betere smaakbeleving: Zonder een gehemelteplaat blijft uw gehemelte vrij, waardoor u beter kunt proeven. Dit is vooral fijn als u gevoelig bent voor veranderingen in smaak.
  • Meer comfort: Een kunstgebit zonder gehemelteplaat voelt vaak lichter en natuurlijker aan. Een gehemelteplaat kan soms namelijk een drukkend gevoel geven en dat is bij deze optie niet het geval.
  • Minder kokhalsneiging: Sommige mensen krijgen door de gehemelteplaat een kokhalsreflex en dat is natuurlijk alles behalve prettig. Door deze gehemelteplaat weg te laten, is er minder kans op ongemak of misselijkheid.
  • Beter spraakvermogen: Omdat het gehemelte vrij blijft, heeft u minder het gevoel dat uw spraak door uw kunstgebit wordt belemmerd.
  • Stabiele pasvorm: Een kunstgebit zonder gehemelteplaat wordt vaak op implantaten bevestigd, en dat zorgt voor een stabiele pasvorm. Dit betekent dat het gebit stevig blijft zitten zonder lijm, ook tijdens het eten en praten.

De kosten voor een kunstgebit zonder gehemelteplaat

Uiteraard is het belangrijk om te weten wat de kosten voor een kunstgebit zonder gehemelteplaat zijn voordat u de beslissing neemt om de behandeling te ondergaan. Het is alleen niet mogelijk om een exacte indicatie van deze kosten te geven, in sommige gevallen zullen er namelijk aanvullende behandelingen nodig zijn. Zo is het mogelijk dat er bijvoorbeeld eerst tanden moeten worden getrokken of dat u kaakherstel nodig heeft voordat de behandeling start. Bovendien zijn de uiteindelijke kosten voor uw kunstgebit zonder gehemelteplaat ook afhankelijk van de vergoedingen van uw specifieke zorgverzekeraar.

In sommige gevallen ontvangt u een vergoeding van 75% vanuit uw basisverzekering, als u ook een aanvullende verzekering voor tandartskosten hebt is die vergoeding nog hoger. 

U kunt het beste van tevoren uitvoerig bij uw zorgverzekering informeren naar de dekking van een kunstgebit. En u moet ook rekening houden met een eventuele verplichte eigen bijdrage en uw eigen risico. 

Meer weten over de kosten van onze kunstgebit behandelingen? Bekijk dan de pagina’s Kosten van gebitsprothesesKosten van een kunstgebit en Kosten van een  kustgebit reparatie.

De nota van uw behandeling(en) kunt u in veel gevallen rechtstreeks bij u zorgverzekeraar declareren. De kosten die niet worden vergoed, kunt u in veel gevallen in termijnen betalen. Bekijk voor het betalen in termijnen ook onze voorwaarden.

Overstappen op een kunstgebit zonder gehemelteplaat

Als u slechte tanden en kiezen heeft en deze niet meer zijn te redden, dan is het waarschijnlijk een goede keuze om over te stappen op een kunstgebit zonder gehemelte. Slechte tanden en kiezen brengen namelijk veel problemen en ongemakken met zich mee. Maar ook als u momenteel al een kunstgebit hebt en meer comfort wilt, is een kunstgebit zonder gehemelte een goede keuze.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die Vink Tandtechniek te bieden heeft? U bent van harte welkom voor een uitgebreid intakegesprek bij een van onze samenwerkende tandartspraktijken. Tijdens dit gesprek bespreken we uw mogelijkheden en bekijken we de huidige staat van uw gebit. 

Dit intakegesprek is als vanzelfsprekend heel uitvoerig, omdat we het belangrijk vinden dat u precies weet wat de behandeling voor een kunstgebit zonder gehemelteplaat inhoudt. Zo wordt onder andere besproken welke kosten u voor het kunstgebit kunt verwachten (en welke vergoedingen), hoe de behandeling zal plaatsvinden en wat de procedure voor het maken van uw nieuwe kunstgebit is.

Zoek een praktijk bij u in de buurt

Laat u adviseren door een specialist

Het maken van een kunstgebit is een complex proces en dit wordt altijd gedaan door een gespecialiseerd tandtechnicus of tandprotheticus. Vink Tandtechniek werkt met meerdere tandartspraktijken door heel Nederland samen, hierdoor wordt u als patiënt behandeld door een zelfstandige behandelaar van Vink, onder supervisie en in samenspraak met de tandarts van de praktijk die de behandeling voor u uitvoert. Al het tandtechnisch werk wordt gemaakt door Vink Tandtechniek in Waalre. 

Bij Vink Tandtechniek combineren we met onze samenwerkingen alle tandtechnische specialismen. We werken vanuit ons eigen tandtechnische laboratorium in Waalre en hebben de specialisten bij aangesloten tandartspraktijken in dienst. Op deze manier wordt u tijdens het gehele behandeltraject door dezelfde ervaren medewerkers geholpen en hoeft u niet met meerdere partijen te schakelen voor een perfect passend kunstgebit zonder gehemelte.

Neem contact met ons op voor een intakegesprek

Als u een kunstgebit zonder gehemelte overweegt zijn er genoeg zaken om rekening mee te houden. Het is dan lastig om de juiste keuzes te maken en om in te schatten wat voor u de beste oplossing is. Tijdens een uitgebreid intakegesprek geven wij u advies op maat. Daarbij gaan we eerst met u in gesprek om uw huidige situatie en uw wensen te bespreken, daarna wordt uw huidige mondgezondheid geïnventariseerd. Op basis van ons advies kunt u beslissen of een kunstgebit zonder gehemelte daadwerkelijk de beste oplossing voor u is.

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.